Houten of composiet vlonderplanken?

08-06-2020, 07:46 |Van onze partner

Een vlonder aan het water of een houten terras in de tuin: vlonderplanken kunnen altijd. Het geeft een ruimtelijk effect en heeft een warmere uitstraling dan stenen tegels. De laatste tijd zijn composiet vlonderplanken in opkomst. Iets voor jou? Lees hier het verschil tussen vlonderplanken van hout en composiet.

Houten vlonderplanken

Voor de meest natuurlijke uitstraling zijn houten vlonderplanken een goede optie. Maar ook in houten vlonderplanken is nog veel keuze. De houtsoort bepaalt namelijk voor een groot deel de uitstraling en levensduur van je vlonder.

Wil je een simpele en voordelige vlonder? Dan zijn geïmpregneerde vlonderplanken van grenen of vuren een mogelijkheid. Ze hebben een mooie lichte uitstraling die overal past en de prijs is aantrekkelijk. Deze geïmpregneerde planken worden vaak gekozen voor het aanleggen van een houten terras in de tuin. Een vlonderterras is sfeervol en past eigenlijk bij iedere tuin. In een groene tuin gaat het op in het geheel terwijl het in een modernere tuin juist een mooi contrast kan vormen met andere materialen zoals steen.

Voor een vlonder aan het water zijn vlonderplanken van hardhout een aanrader. Hardhout kan beter tegen vocht en gaat daardoor langer mee. Zo geniet je dus jarenlang van je mooie houten vlonder. Bovendien is de kleur van hardhout donkerder en dat zorgt voor een luxe en warme uitstraling. De prijs is wel wat hoger dan die van geïmpregneerde houten planken, maar daar krijg je dus ook wel wat voor terug.

Composiet vlonderplanken

Is tuinonderhoud niet je ding en wil je ook graag heel lang kunnen genieten van je vlonder? Kijk dan eens naar composiet vlonderplanken. Composiet is een combinatie van hout en kunststof en daardoor zeer sterk. Het kan goed tegen vocht en vergrijst niet, zoals bij hout wel het geval is. En bovendien is onderhoud niet nodig, alleen een simpele schoonmaakbeurt is voldoende om je composiet vlonder in goede conditie te houden. Niet gek dus dat composiet vlonderplanken steeds populairder worden.

Misschien ben je bang dat composiet er nep uitziet, maar dat is zeker niet waar. De afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest, waardoor de meeste composiet vlonderplanken er mooi en luxe uitzien. De keuze in kleuren zorgt ervoor dat dit materiaal ook heel goed past in natuurlijke en groene tuinen. Zo zijn er mooie bruine planken verkrijgbaar en zelfs planken met een houtnerf of houttekening erin, bijna niet van echt te onderscheiden! Dan heb je dus de voordelen van de natuurlijke uitstraling van hout, zonder dat je veel tijd kwijt bent aan onderhoud.

Meer weten over vlonderplanken? Bij Vandentop Tuinhout in Barneveld weten ze er alles van. Neem bijvoorbeeld een kijkje op hun site vandentop.nl en vraag gerust om meer informatie.