Is het kopen van zonnepanelen het geld wel waard?

08-10-2019, 14:14 |Van onze partner

In Nederland zijn inmiddels al meer dan 10 miljoen zonnepanelen geplaatst. Je vindt zulke panelen voornamelijk op daken van huizen, maar ook op andere gebouwen en in weilanden. Het is logisch dat er al veel zonnepanelen zijn geplaatst in ons land, maar eigenlijk zou dit aantal nog veel hoger moeten liggen. De zonnepanelen zijn natuurlijk hartstikke goed voor het milieu, maar als koper zal jij op de lange termijn er ook profijt van hebben.

De kosten van zonnepanelen
Natuurlijk kosten zonnepanelen veel geld, zoals je ook op dit informatiepunt zonnepanelen kunt lezen. Het bedrag hangt overigens wel van verscheidene factoren af. Onder meer het aantal personen in huis zal effect hebben op de prijs, aangezien je meer panelen moet aanschaffen als je met meer mensen in een huis woont. Als je alleen woont dan heb je genoeg aan acht zonnepanelen op het dak, maar als er in totaal drie mensen in het gebouw wonen dan zul je waarschijnlijk al zestien panelen nodig hebben. Dit zie je ook zeker terug in de prijs van de zonnepanelen. Voor een systeem met acht panelen zul je ongeveer 4000 duizend euro moeten betalen. Kies je voor een systeem met zestien zonnepanelen, dan zal prijs uitkomen op ongeveer 7000 euro. Hierdoor wordt dus ook wel duidelijk dat de prijs relatief gezien lager wordt naarmate je meer panelen aanschaft.

Het rendement van zonnepanelen
Het kopen van zonnepanelen is dus een grote aankoop, waarbij je toch wel minimaal 4 duizend euro kwijt bent. Het is daarom belangrijk om te kijken naar het rendement van zonnepanelen. Hierdoor kun je uitzoeken of het voor jou wel zo verstandig is om panelen te kopen. Als je kiest voor het systeem met acht panelen dan bespaar je per jaar net wat meer dan 400 euro. Het zal dus ongeveer 10 jaar duren voordat je de prijs van de zonnepanelen hebt bespaard. Als je kiest voor meer zonnepanelen dan zal dit normaalgesproken al sneller het geval zijn. Bij een systeem met zestien panelen zal het ongeveer 9 jaar duren voordat je winst gaat maken op de panelen. Als je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen terwijl je eigenlijk wilt verhuizen dan is het niet aan te raden om daadwerkelijk panelen te kopen. Natuurlijk wordt jouw huis hierdoor meer waard, maar
waarschijnlijk zal het je meer geld kosten dan dat het je oplevert