• Vincent Jannink

Woudenbergers in actie voor vluchtelingen

WOUDENBERG Op haar weblog geeft burgemeester Titia Cnossen aan dat de gemeente Woudenberg niet de landelijke media haalt met grootste plannen voor opvang van vluchtelingen, maar dat de Woudenberger wel direct op pakt wat er op zijn pad komt. Hiervan zijn mooie voorbeelden en die halen wel deze lokale krant.

Dick Steenks, predikant van de Protestantse gemeente De Voorhof werd vorige week benaderd door burgemeester Cnossen of hij kon meedenken over de tijdelijke huisvesting van een vluchtelinge. Het ging om een Eritrese vrouw, die met een vals Ethiopisch paspoort in ons land een asielaanvraag wilde doen. Het bleek dat ze ook als Eritrese een asielverzoek kan indienen, maar in afwachting van de beslissing van het IND hierover heeft zij geen recht op asielopvang. Dick Steenks: ,,Tijdens de kerkdienst afgelopen zondag heb ik gevraagd wie er deze vrouw een herberg kan bieden? In vergelijking met het bekende Bijbelse verhaal over de Barmhartige Samaritaan heb ik het belang van het helpen van mensen in nood benadrukt. Na afloop van de kerkdienst boden meerdere mensen hulp aan en heeft de vrouw inmiddels onderdak."

Een andere Woudenberger, die initiatief heeft genomen om vluchtelingen te helpen is Elisa Homan. Zij is gestart met de organisatie van vrouwenmiddagen voor vluchtelingen. Deze ontmoetingen tussen Woudenbergers en vluchtelingen zijn nog in de opstartfase. Hierbij wil zij zowel nieuwe vluchtelingen, een aantal Syrische gezinnen, als vluchtelingen, die al langer in Woudenberg wonen, betrekken.

* Lees meer in De Woudenberger van dinsdag 29 september.