• Marcel Koch

'Woudenberg is klaar voor crisisnoodopvang'

WOUDENBERG Ruim tweehonderd vrijwilligers hebben zich aangemeld om de gemeenten Woudenberg en Leusden bij te staan bij de crisisnoodopvang in De Camp. Dat blijkt na de vrijwilligersavond die woensdag werd georganiseerd door beide gemeenten. Volgens burgemeester Titia Cnossen zijn alle voorbereidingen voor het tijdelijk huisvesten van 100-150 vluchtelingen gepleegd. ,,We zijn er klaar voor", vertelt zij. Wel wordt maandagavond nog een buurtbijeenkomst exclusief voor omwonenden belegd.

 

Edward Doelman

 

Het is nog onduidelijk of op alle vrijwilligers een beroep wordt gedaan. ,,Dat ligt volledig aan de samenstelling van de groep en in welke situatie zij verkeren. Als het een groep is die recent het eigen land ontvlucht is en net in Nederland arriveert, zullen de vluchtelingen waarschijnlijk rust wensen om hun ervaringen en emoties te verwerken. Maar als het een groep is die al langer in Nederland van opvanglocatie naar opvanglocatie wordt gebracht, zullen zij niet alleen binnen willen blijven en wat meer ondernemen", schetst Cnossen.

 

Volgens haar is het 'scenario-denken' van belang: ,,We weten pas op het moment dat de bus arriveert hoe de groepssamenstelling eruitziet. Daarom houden we rekening met verschillende scenario's, voor het organiseren van eventuele activiteiten gaan we vraaggericht te werk." Als voorbeeld noemt zij bijvoorbeeld een knutselactiviteit. ,,Zoiets gaan we niet van tevoren plannen, maar wordt eventueel georganiseerd als er veel kinderen naar De Camp komen." De vluchtelingen mogen ten tijde van hun verblijf in Woudenberg de Grifthal verlaten. ,,Ja, die vrijheid hebben zij. Het kan dus voorkomen dat zij een rondje maken door de buurt of een kijkje nemen in het centrum. Dat lijkt mij ook geen probleem."

 

MEELEVEN Uiteraard is ze te spreken over het hoge aantal aanmeldingen. ,,Voor het eerst in de historie van de gemeente vangen we vluchtelingen op. Ik spreek natuurlijk niet iedereen, maar ik heb wel het idee dat het gros van het dorp meeleeft en de crisisnoodopvang steunt. Dat zie ik ook terug in het aantal vrijwilligers." Uiteraard zijn er ook tegenstanders, weet de burgemeester. ,,Op Facebook en Twitter heb ik ook afwijzende reacties van inwoners gelezen, maar dat mag ook. Ik wil ook van tegenstanders burgemeester zijn." Het draait volgens haar niet om politieke standpunten. ,,Nee, wij staan mensen in nood op een praktische manier bij. Dat vind ik niet meer dan op een respectvolle manier met elkaar omgaan."

 

In praktische zin zijn alle voorbereidingen gereed: vloer, bedden, beddengoed, voldoende toiletten en douches, eten en drinken zijn allemaal gereed. ,,Daarnaast hebben we geinvesteerd in een sterke wifi-verbinding in De Camp. De ervaring van andere gemeenten is dat zo'n verbinding cruciaal is. Het is voor de vluchtelingen hier de levenslijn met de achterblijvers in hun thuisland", weet Cnossen.

 

AFWACHTEN Zij weet niet wanneer het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een beroep op Woudenberg doet. ,,We hebben iedere keer begin november als mogelijkheid gecommuniceerd. Dat is het na dit weekend. Voor de rest is het voor ons ook afwachten op wat komen gaat." Wat Cnossen betreft wordt het een hartelijke ontvangst. ,,We zijn er in elk geval klaar voor."

 

In de papieren krant van aanstaande dinsdag leest u een uitgebreider verhaal.