• Hanny Lamberink

Vluchtelingen vanuit Woudenberg vertrokken naar Grou

WOUDENBERG De 135 vluchtelingen die de gemeenten Woudenberg en Leusden de afgelopen zes dagen opvingen, hebben dinsdagochtend de Grifthal verlaten. Ze zijn vertrokken naar Grou, gemeente Leeuwarden. Voor de vluchtelingen daar is een volgende noodopvanglocatie beschikbaar, in eerste instantie voor 72 uur.

 

Edward Doelman

 

Met voldoening keek burgemeester Titia Cnossen maandag alvast terug op de noodopvang in Woudenberg. ,,Het was een bijzondere ervaring", zo vertelde zij. Maandagavond sprak de burgemeester de vertrekkende vluchtelingen ook toe.

 

Cnossen stelt dat de noodopvang voorspoedig is verlopen. De eerste groep van zestig vluchtelingen arriveerde woensdagavond, een dag later werd de groep aangevuld tot ruim 135 mensen, onder wie veel gezinnen met kinderen. ,,De eerste dagen stonden in het teken van registreren, uitrusten en acclimatiseren, in het weekend was er veel meer ruimte voor activiteiten zoals sport en muziek." Zelf woonde Cnossen zondagavond onder meer een poppentheater bij. ,,Gevluchte kinderen hardop horen lachen was prachtig om mee te maken. Dat ontroerde mij zeker."

 

De burgemeester geeft wel toe dat de 'verantwoordelijkheid voor de tijdelijke inwoners op haar schouders drukte'. ,,Toen de mensen op woensdag en donderdag uit de bus kwamen was het ook spannend. In zo'n samengestelde groep met diverse achtergronden kan natuurlijk best wat gebeuren. Om die reden hebben we meteen ook duidelijke afspraken gecommuniceerd." Tegelijkertijd wist Cnossen dat zij er niet alleen voor stond. Zo'n tweehonderd medewerkers en vrijwilligers uit Woudenberg en Leusden stonden paraat om de opvang mogelijk te maken. ,,Die gemeenschappelijke basis is stap één, maar ook de manier waarop de vluchtelingen met elkaar samenleefden was mooi om te zien. Hun aanpassingsvermogen is flink op de proef gesteld."

 

Als beheerster van De Camp werd Jolanda van Baaren ook iedere dag uitgedaagd. Zij nam met haar team de catering voor haar rekening. ,,Het was een heftige en dankbare week", meldt zij desgevraagd. Van Baaren had net als de tolken en vrijwilligers dagelijks contact met de vluchtelingen. ,,Via tolken en communicatie in het Engels krijg je natuurlijk ook deels hun ervaringen te horen. Als je dat tot je laat doordringen, dan doet toch wat met je. We hebben dit daarom ook met liefde gedaan."

 

Voor vrijwilligers, professionals en medewerkers van de gemeenten Leusden en Woudenberg die een rol hadden bij de crisisnoodopvang in De Camp wordt volgende week nog een nazorgbijeenkomst georganiseerd. Betrokkenen ontvangen hiervoor een aparte uitnodiging.