Vanaf woensdag opvang vluchtelingen in De Camp

WOUDENBERG ,,We zijn niet voor niets bezig geweest met het maken van draaiboeken. In die zin vind ik het mooi dat we eindelijk concreet kunnen beginnen met inrichting van de noodopvanglocatie." Dat stelt burgemeester Titia Cnossen in een eerste reactie op het bericht van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Woensdag worden 150 vluchtelingen ondergebracht in de Grifthal, onderdeel van De Camp.

 

Edward Doelman

 

De vluchtelingen worden voor 72 uur (drie dagen) opgevangen in de Grifthal. Cnossen heeft als burgemeester de bevoegdheid om die termijn op een later tijdstip eventueel te verlengen. Maar dat is momenteel niet aan de orde. Prioriteit heeft de inrichting van de noodopvang, nadat het COA vanmorgen de gemeenten Woudenberg en Leusden informeerde. ,,Als Woudenbergs college waren we bezig met de B&W-vergadering. Nadat het bericht doorkwam, hebben we dat overleg direct afgerond om ons hierop te storten."

 

TIJDSTIP ONBEKEND Het tijdstip waarop de bussen met vluchtelingen morgen arriveren, is nog niet bekend. ,,Vermoedelijk zullen we morgenochtend de laatste dingen in De Grifthal afronden. Stel dat de bussen al arriveren terwijl vrijwilligers en ambtenaren nog bezig zijn, dan is dat ook geen ramp. Dat zal namelijk om kleine zaken gaan. Vanmiddag en vanavond zal de locatie grotendeels gereed komen." Over de afkomst en samenstelling van de groep bestaat evenmin duidelijkheid: ,,Wat ik alleen weet is dat de groep die naar Woudenberg komt heel recent in Nederland is gearriveerd."

 

Cnossen stelt dat de vluchtelingen welkom zijn en doet een beroep op het aanpassingsvermogen van andere gebruikers van De Camp en de omwonenden. ,,Maandagavond hebben we ook een nuttige avond met circa honderd omwonenden gehad, waarin ieder zijn of haar mening kon geven en bepaalde zorgen ook werden geuit. Ik heb het idee dat onze toelichting hierop goed is overgekomen", stelt Cnossen.

 

BASISREGELS Als burgemeester zal zij morgen bij aankomst de vluchtelingen welkom heten. ,,We zullen met de hulp van tolken duidelijk maken dat zij gastvrij onthaald worden, maar dat er ook basisregels zijn. Vluchtelingen dienen zich daar ook aan te conformeren." Eén van de afspraken is dat de vluchtelingen voor 23.00 uur 's avonds binnen moeten zijn. ,,Maandag hadden omwonenden daar best wat vragen over. Zij waren bang dat hun nachtrust verstoord zou worden als vluchtelingen 's nachts het terrein zouden verlaten."

 

​Wat de voortgang van vandaag betreft, rekent Cnossen op een voorspoedige opbouw van de noodopvang. ,,De draaiboeken lagen natuurlijk al klaar. Nadat de voorlopig laatste gymles in de Grifthal was afgelopen, is om 12.00 uur de eerste vrijwilligersgroep direct van start gegaan."

Volg voor de actuele stand van zaken onze liveblog