• Voetbalvoorzitter Michel van Raaij en korfbalvoorzitter Sylvia van Waveren bij een promotiebord voor een rookvrij sportpark in Woudenberg.

    Joke van der Heide

Sportpark De Grift bijna rookvrij

WOUDENBERG Het Sportpark De Grift is vanaf 1 september, op één plek na bij de voetbalvereniging, een rookvrij sportpark. Hiermee sluiten de VV Woudenberg en KV Woudenberg aan bij het initiatief van de Hartstichting.

Joke van der Heide

GEZONDHEID Al vanaf 2015 roept de Hartstichting sportverenigingen op om het sportterrein rookvrij te maken. Met als argument dat sport en gezondheid belangrijk zijn en roken niet thuis hoort in een gezonde sportvereniging, zeker niet langs de lijn bij sportende kinderen. Daarbij stelt de Hartstichting dat uit onderzoek blijkt dat 'zien roken, doet roken'. Het initiatief spreekt sportverenigingen aan. In 2016 werden 60 sportclubs rookvrij en in 2017 waren dit nog eens 140 clubs.

Het initiatief voor een rookvrij Sportpark De Grift kwam van Michel van Raaij, voorzitter van de voetbalvereniging. ,,Er is steeds meer aandacht voor een rookvrije generatie. Dit wordt landelijk gestimuleerd vanuit de KNVB en KNKB in samenwerking met de Hartstichting. Ik merk dat veel clubs ermee bezig zijn", vertelt hij. Op dit moment is in de regio alleen nog SO Soest dit sportseizoen ook van start gegaan.

STAP TE VER Op de vraag wat clubleden vinden van dit besluit, geeft Michel aan dat de plannen al maanden rond 'zoemen' op de club en dat vrijwel iedereen het snapt en het er mee eens is. ,,Nu afwachten hoe het vanaf zaterdag in de praktijk gaat", vertelt hij lachend. Aan de rokers wordt nog wel gedacht, want er is nog één plek op het terras links voor bij de kantine waar zij mogen roken. Een geheel rookvrij sportpark vond de voetbalvereniging nog een stap te ver. ,,Wij doen het liever in fases. We verwachten dat vanuit de overheid binnen nu en een aantal jaar net als bij de cafés het besluit zal worden genomen om sportverenigingen verplicht rookvrij te maken."

VOLLEDIG De korfbalvereniging ziet dat anders ,,Ik was meteen enthousiast toen Michel met het voorstel kwam. Dat geldt ook voor het bestuur en onze leden, zelfs rokers. Alleen voor onze club geldt dat als we het doen, dan doen wij het volledig", vertelt voorzitter Sylvia van Waveren. Er was nog even twijfel over wanneer het project van start zou gaan, want op 1 september is het gezamenlijke opening seizoenfeest van beide clubs. Sinds drie jaar een traditie, waarin Sylvia merkt dat de beide verenigingen elkaar steeds beter weten te vinden, wat de sport in Woudenberg ten goede komt. ,,Misschien pittig, maar wij besloten toch direct te beginnen", aldus Sylvia.

SUBSIDIE De gemeente is blij met het initiatief. Wethouder Marleen Treep-Wolfswinkel: ,,Een goede gezondheid is één van de belangrijkste dingen in het leven. Als gemeente willen wij een gezonde leefstijl van onze inwoners stimuleren. Ik ben ervan overtuigd dat goed voorbeeld, doet goed volgen." Vanuit de subsidie 'Gezonde Leefstijl' heeft de gemeente subsidie beschikbaar gesteld voor de campagne om leden en bezoekers attent te maken op het rookvrije park. Dit gebeurt online en via borden op het terrein en langs de velden, uitingen in de kantine en tegelstickers.