• Hannie Lamberink

Scholieren ontbijten op school

WOUDENBERG Op zo'n 2600 basisscholen in 240 gemeenten wordt deze week het Nationaal Schoolontbijt gehouden. Nooit eerder deden er zoveel mee. Ook in Woudenberg dezen scholieren er aan mee.

Het schoolontbijt werd in het Openluchtmuseum in Arnhem geopend door Linda de Mol omdat de LINDA foundation dit jaar het goede doel is van het schoolontbijt. Dit fonds bezorgt elk jaar gezinnen met kinderen fijne feestdagen met cadeau's, nieuwe kleren en lekker eten. Door de stijgende armoede in Nederland groeien veel kinderen niet onbezorgd op. Dit meeleven doet hen goed. Gezinnen die ingeschreven staan bij hulpinstanties als de Voedselbank krijgen cadeaubonnen van AH, Hema, Intertoys en CenA waarmee ze zelf in de winkel iets kunnen kiezen. De bedrijven sponsoren de actie door extra geld op de cadeaukaarten te zetten.

Door het schoolontbijt leren kinderen meer over het belang van gezond ontbijten. Dit lesmateriaal is samen met het Voedingscentrum, Jongeren Op Gezond Gewicht, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging ontwikkeld. Het ontbijtpakket dat ambachtelijke bakkers, AH, Spar, Coop, Plus en Poiesz voor 500.000 kinderen verzorgen bestaat uit volkorenbrood, tarwebolletjes, krentenbollen, glutenvrije crackers, halvarine, appelstroop, jam, kaas, smeerkaas, halfvolle melk, komkommers, groente en fruit. Uit onderzoek blijkt dat kinderen inderdaad vaker en gezonder zijn gaan ontbijten.

Veel burgemeesters ontbijten mee en doneren aan het goede doel. In Woudenberg was burgemeester Titia Cnossen op de Wartburgschool waar het ontbijt traditiegetrouw gestart werd met gezamenlijke ochtendgymnastiek op het schoolplein. Voordat de burgemeester ging ontbijten met groep 3 maakte ze eerst een rondje door de hele school. Van wat overbleef na het ontbijt werden pakketjes gemaakt die Gerard Mulders aan huis bezorgde bij gezinnen die het niet breed hebben.

Ook de Rehoboth/Willem van Oranjeschool deed mee aan het schoolontbijt: ,,Dit keer is er geen bijzondere gast maar is het een gewoon gezellig evenement. De restanten gaan naar armere gezinnen." Vooral de gepelde mandarijntjes kon je in veel klassen ruiken.