• Pauw Media

Woudenbergse pluimveehouder krijgt 10.000 euro boete

WOUDENBERG Een pluimveehouder uit Woudenberg is dinsdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een boete van 10.000 euro. De pluimveehouder had drie jaar geleden teveel kippen. Het Woudenbergse bedrijf had rechten gekocht voor 3.400 kippen terwijl hij meer dan 22.000 kippen in eigendom had.

Twee andere pluimveehouders uit Woudenberg werden vrijgesproken. Het OM had tegen twee pluimveehouders een boete van 25.000 euro geëist waarvan de helft voorwaardelijk. De veroordeelde pluimveehouder gaf toe dat hij  fout zat. Hij gaf aan dat hij maar een korte periode de fout in is gegaan. Hij deed dit omdat hij financieel krap zat. Hij kon geen rechten leasen, omdat de bank hem niet wilde helpen.

De rechtbank stelde vast dat de verdachte had gefraudeerd met pluimveerechten. De verdachte heeft gedurende één jaar veel meer pluimvee gehouden dan waarvoor zij de rechten bezat. Hiermee heeft de verdachte afbreuk gedaan aan het stelsel van de meststoffenwet, die tot doel heeft het terugdringen van het mestoverschot en de bescherming van de bodem en het milieu. Het handelen van de verdachte heeft ook geleid tot concurrentievervalsing, omdat hij kosten heeft bespaard waar andere bedrijven wel kosten hebben gemaakt om aan de vereisten van de meststoffenwet te voldoen.

De rechtbank vond geldboetes een passende straf. Voorwaardelijke straffen vond de rechtbank niet nodig. Een andere pluimveehouder uit Woudenberg werd vrijgesproken omdat de maatschap al was opgeheven toen de vervolging door justitie begon. De derde verdachte pluimveehouder kreeg geen straf omdat er een fout in de dagvaarding stond.