• Nog een paar dagen en dan is het werk als gemeentesecretaris van Renswoude voor Jan van Dijk verleden tijd.

    Adriaan Hosang

Gemeentesecretaris Jan van Dijk neemt afscheid

RENSWOUDE Nog even en dan is gemeentesecretaris Jan van Dijk vertrokken bij de gemeente Renswoude. ,,Het was leuk om te doe, maar het is ook leuk dat het afgelopen is".

Hij droomde er op jonge leeftijd niet van om ambtenaar te worden. ,,Mijn droom was destijds boswachter worden. Ik ging dan ook naar de Middelbare Bosbouw en Cultuurtechnische School in Velp, waar ik de opleidingen bosbouw en milieutechniek volgde. Ik heb breed ingezet. Het vervelende was dat er jaarlijks maar elf mensen nodig waren, terwijl er maar liefst zestig cursisten waren". Intussen dacht hij ook aan een andere hbo opleiding maar het werd de HTS in Vlissingen. In de tijd dat hij van school kwam, in was er in zijn branche weinig werk te vinden.

NIKS VOOR JOU Van Dijk: ,,Ik zag op een gegeven moment een vacature bij de provincie Groningen, mocht op gesprek komen en werd aangenomen. En dus verhuisde ik van Vlissingen naar Groningen. In die tijd had ik al een vriendin, we dachten aan trouwen en iets dichter in de buurt van haar woonplaats wonen leek mij beter. Een tijdje heb ik in een pension in Glimmen gewoond. Na ons huwelijk zijn we in Zwolle gaan wonen. Dagelijks met de trein naar Groningen. Na een jaar vroeg Waterschap Vallei en Eem of ik wilde solliciteren. Ik vond het wat snel, ben toch gaan praten en werd projectmedewerker. Ik was inmiddels projectleider en werkzaam in Renswoude bij het Fort aan de Buursteeg, toen Eric Römers die Openbare Werken ging verlaten tegen me zei: 'Niks voor jou?'. ,,Ik werd aangenomen als hoofd Openbare Werken. Op het moment dat er in Renswoude bezuinigd moeste worden, kreeg ik van de toenmalige burgemeester Wilke Dekker de vraag: 'Wil jij geen secretaris worden?'. Hij werd per 1 oktober 2012 benoemd als waarnemend secretaris. Per mei 2013 werd hij gemeentesecretaris en per 13 december van dit jaar verlaat hij de gemeente Renswoude. Om per 1 februari 2020 in dienst te treden bij de Inclusief Groep in Nunspeet, een voormalig sociale werkvoorziening-bedrijf. Zeven gemeente zijn eigenaar van de Inclusief Groep, waar in totaal 1.200 mensen werken. ,,Ik wordt manager leren en werkbedrijf", geeft Van Dijk aan. ,,Het mooie in deze functie is, dat je in het kader van de Participatiewet, mensen begeleidt om weer aan het normale werkproces te kunnen deelnemen.".


FAMILIEBEDRIJF Welke afdeling krijgt hij onder zijn hoede? ,,De afdeling groen en schoon, met driehonderd man Het aanleren van vaardigheden aan mensen die daar moeite mee hebben lijkt mij heel interessant". Terugblikkend: ,,Ik heb een mooie tijd, waarop ik met plezier op terugkijk. Ik heb kunnen werken met fantastische collega's, ik voel me echt bevoorrecht, want er was altijd een fijne samenwerking. Het was leuk om te doen, maar het is ook leuk dat het weer is afgelopen.

Ik wilde altijd graag dat iedereen begreep waarom ik dingen deed, waarom ik dacht dat dit de beste manier was. Kan een ander mij overtuigen dat er een betere manier is, dan kan ik daarin meegaan. Ik hoop dat iedereen z'n draai vindt en dat iedereen zich nog lang kan blijven inzetten voor de belangen van de inwoners. De gemeente is een soort familiebedrijf, je kent elkaar, weet wat je aan elkaar hebt", aldus Van Dijk.

Van Dijk neemt woensdag 13 december tijdens een afscheidsreceptie vanaf 16.00 uur, in De Grebbelounge afscheid van medewerkers, collega's en anderen. Ineke Lissenberg is per 1 januari benoemd tot interim gemeentesecretaris. Zij was het afgelopen half jaar interim gemeentesecretaris van de gemeente Bernheze en daarvoor gemeentesecretaris van Zeist (tien jaar), Ridderkerk (acht jaar) en Liesveld (vijf jaar).