• Er zijn dit jaar zestig deelnemers op 26 locaties.

  Hannie van de Veen
 • Gerard Hilderink geeft uitleg

  Hannie van de Veen
 • Stemmen d.m.v. rode en groende strookjes

  Hannie van de Veen
 • Dirk Hakze vertelt over zijn Colorfield Performance

  Hannie van de Veen
 • Dirk Hakze

  Hannie van de Veen

Open Atelier Route in teken van Vrijheid

WOUDENBERG Voor het eerst sinds het bestaan van de Open Atelier Route organiseerde het bestuur voorafgaand aan de OAR een deelnemersbijeenkomst om iedereen te informeren en met elkaar kennis te laten maken. Ook niet-deelnemers waren als belangstellenden aanwezig. De druk bezochte bijeenkomst was in het Cultuurhuis in Woudenberg, het centrale punt van OAR 2020. Hier vindt 17 april ook de overzichtstentoonstelling plaats.

Voorzitter Peter van Schaik vertelde over het nieuwe elan van het bestuur: ,,We zijn een stichting geworden met als doel kunst te promoten. Er zijn zestig deelnemers op 26 locaties. Er is zelfs een reservelijst en er komt een kunstkalender met info over andere kunstroutes. Elke OAR heeft hier, naast mooie routes, kunst en sociale cohesie, altijd een maatschappelijk aspect. Dit jaar bieden we de vrijwilligers van het Cultuurhuis een workshop aan. Komende zes maanden vullen we een lege etalage met kunst. Remke van Schaik etaleert daar nu en vanaf 3 februari anderen. We hopen dan ook vrijdag en zaterdag open te zijn."

Hij toonde het nieuwe routeboekje dat in de nieuwe huisstijl met geel als hoofdkleur is uitgevoerd. Op de voorkant staat een kunstwerk van Ad Oostveen afgebeeld. ,,Ons materiaal moet er verzorgd en uitnodigend uitzien." Het verzamelen en redigeren van foto's en teksten is altijd veel werk, maar gaat steeds meer digitaal. Routebeschrijvingen en plattegronden staan nu op een los ingevoegde flyer. Ook introduceerde hij de OAR-vlag die deelnemers kunnen aanschaffen om herkenbaar te zijn. Gerard Hilderink gaf als penningmeester een toelichting op de uitgangspunten van het bestuur, op de financiën en op de begroting. Tot slot stelde het bestuur vragen waarop iedereen kon antwoorden met een rood of groen strookje papier.

Het bestuur legde de keuze van het thema Vrijheid uit. Dat is in 2020 een landelijk thema dat op vele manieren aandacht krijgt, ook in de kunst. Riet Smal: ,,Het gaat niet alleen om het herdenken van 75 jaar bevrijding van WOll en onderdrukking, maar ook om te bedenken wat vrijheid voor je betekent. Vrijheid houdt in 'je veilig kunnen voelen'. Ook jongeren hebben daar mee te maken als ze 's avonds over straat gaan, als ze streng opgevoed zijn of als ze uitkomen voor hun geaardheid. In onze nieuwsbrief zegt Sjalene Hijmissen dat ze wil kunnen zeggen en denken wat ze wil. Vrijheid is kwetsbaar. Kunstenaars hebben vrijheid nodig bij hun werk." Ze verwacht dat het werk van de deelnemers heel gevarieerd zal zijn. Er mag ook bestaand werk geëxposeerd worden.

Onder de twintig nieuwe deelnemers is ook een jong talent. Twee anderen deden vorig jaar al mee. Evelien Kooloos, die de jongeren begeleidt: ,,We moeten dankbaar zijn dat we ons in vrijheid kunnen uiten. Kunstenaar Armando uit Amersfoort schilderde er na zijn concentratiekampperiode veel over." Woudenbergse OAR-deelnemers zijn Angela van Iersel, die bij haar lessen aan allerlei groepen in het dorp hen de vrijheid van kunst laat ervaren, en Remke van Schaik die na haar ziekte nu vrijheid ervaart in het maken van kunst.

Tot slot vertelde kunstenaar en organisator Dirk Hakze over zijn indrukwekkende Colorfield Performance. Geïnspireerd door muziek zet hij op allerlei locaties met meerdere kunstenaars grote projecten op met honderden schilderijen in bepaalde opstellingen. Hij nodigde de OAR-deelnemers uit om in 2021 mee te doen aan de Colorfield op het strand bij Den Haag.