• Sjaak Termaaten staat links op de foto en Stefan Veenendaal in het midden

    Hannie van de Veen
  • .Sjaak Termaaten staat links op de foto en Stefan Veenendaal in het midden.

    Hannie van de Veen

'Van je hobby je beroep maken'

WOUDENBERG Voor SNO Woudenberg was het een onverwachte verrassing dat ze werden uitgeroepen tot beste leerbedrijf in de provincie Utrecht in de sector Zorg, Welzijn en Sport van het jaar 2019. Binnen hun branche is de Sportieve Naschoolse Opvang een schoolvoorbeeld voor andere opleidingen. Al sinds de start van het bedrijf tien jaar geleden doen stagiaires van allerlei opleidingen hier praktijkervaring op. SNO biedt zowel binnen als buiten sport en spel aan omdat dat belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Inmiddels worden op verschillende locaties ruim honderd kinderen opgevangen.

Jonathan Riezebosch, één van de oprichters van het bedrijf, vertelt: ,,Ik meldde SNO bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven aan voor deze verkiezing omdat we een door SBB erkend leerbedrijf voor het middelbaar beroepsonderwijs zijn. Er waren ruim 1600 aanmeldingen. Wij laten studenten graag de leerstof van hun opleiding en hun sociale vaardigheden bij ons in de praktijk oefenen. Dat is een belangrijk deel van hun opleiding. Later hebben we hen nodig als collega's en dan moeten ze goed voorbereid zijn."

De eerste stagiair die tien jaar geleden vanaf het CIOS bij SNO binnenstapte op sportpark de Grift was Sjaak Termaaten. ,,Ik wilde veel ervaring opdoen en had al stage gelopen bij onder andere het zwembad, de Kingmaschool en de voetbalvereniging'', vertelt hij. ,,Na mijn opleiding werd ik direct aangenomen." Nu draait hij al jaren mee en houdt hij zich onder andere bezig met sporttoernooien en Koningsdag. Hij begeleidt ook de jongste stagiair, Stefan Veenendaal, die op niveau 3 de sportacademie volgt bij sportpark Bokkeduinen in Amersfoort.

Stefan: ,,Ik draai niet alleen middagen mee met Sjaak of Jonathan op de groep, maar voer ook schoolopdrachten uit zoals een training geven, een toernooi organiseren, lesgeven, vergaderingen bijwonen, notulen maken en administratieve of huishoudelijke klusjes. Er is altijd een eindverantwoordelijke bij. Op school krijgen we theorie, ook EHBO, en hier kijk ik de kunst af. Het hangt van de vakken die je kiest af welke kant je uit kunt. Er is keuze uit een fitnesscentrum, sportclub, recreatie of werken met gehandicapten. Je maakt van je hobby je beroep."

Sjaak legt uit: ,,Wij hebben bij deze sport BSO een jong en bevlogen team in een mooie accommodatie en zorgen ook qua techniek voor een afwisselend sport- en spelaanbod door onze 'sport van de week'. Stagiaires gebruiken we hier niet voor de rotklusjes, maar ze doen onder begeleiding volwaardig mee. Praktijkervaring is belangrijk. Voor ons zijn ze de extra handen die we soms nodig hebben. Er zijn vier stagiaires per dag. Hun schoolopdrachten kennen we uit eigen ervaring. We beoordelen hun papieren lesvoorbereiding en daarna mogen ze het uitvoeren. Vervolgens evalueren we, maar geven altijd opbouwende kritiek. Soms komen er docenten van school kijken. Wie zich positief, actief, empathisch en leergierig opstelt heeft hier na een proefperiode kans op een baan. Zo is 50% van ons begonnen. Het is ons bedrijf dus we willen alleen de besten."

Op 18 november wordt bekend wie een jaar lang het beste leerbedrijf van heel Nederland is.