• Auke en Paul Kieviet achter het orgel.

    Hannie van de Veen
  • De videoverbinding waarop Arjan Veen en Rosanne van Bers te zien zijn

    Hannie van de Veen
  • Auke en Paul Kieviet

    Hannie van de Veen

'Genieten van prachtig orgel Dorpskerk'

WOUDENBERG Steeds meer mensen ontdekken de 'Orgel-Plus-concerten' in de Dorpskerk. Sinds 2014 organiseren initiatiefnemer Arjan Veen, Wil van Duijvenbooden, Rianne de Kruif en Pieter Zandee 's zomers gratis zaterdagmiddagconcerten waarbij het Knipscheerorgel uit 1868 de hoofdrol speelt. ,,We willen graag mensen laten genieten van dit prachtige orgel en laten horen dat orgelspel meer is dan het orgelspel in een kerkdienst. Deze eigentijdse klassieke concerten zijn van hoog niveau."

Er komen vaste bezoekers, maar ook elke keer nieuwe mensen. Dankzij een videoverbinding zijn de organisten goed te zien. Jonge veelbelovende musici treden op. Zij vormen combinaties met klarinet, dwarsfluit, sopraan en andere musici en stellen afwisselende programma's samen. Ook zijn de orgelconcerten gecombineerd met een lezing over de Woudenbergse geschiedenis of tentoongestelde schilderijen.

Vader Paul en zoon Auke Kieviet gaven zaterdag het laatste concert in de serie en lieten werken van Bach horen. Zij speelden ieder apart, maar ook vierhandig door Max Reger voor orgel bewerkte orkestcomposities. In juli trapte Duo Virtuoso, bestaande uit Reinier Korver (orgel) en Mark Brandwijk (piano), de reeks af. Zij verrasten met bekende melodieën en quatre-mains-spel op orgel en vleugel. Begin augustus was Arjan Veen te horen met Rosanne van Bers op dwarsfluit. Zij treden vaker samen op. Rosanne fluit al jaren, is lid van het Nederlands Blazers Ensemble en speelt daarnaast kamermuziek. Arjan deed cum laude conservatoriumstudies op orgelgebied en behaalde vele prijzen. Hij is hoofdorganist in de Maartenskerk in Doorn en is concerterend organist.

Omdat het Knipscheerorgel 150 jaar bestaat en in 2009 gerenoveerd is, zijn er in oktober concerten en zangavonden. Op 2 oktober treden Arjan Veen en Voci Vocal onder leiding van Rineke de Wit op en 12 oktober concerteert Jan Hage, organist van de Domkerk in Utrecht.