• Annette van der Ham geeft de voorzittershamer van GBW aan Ronald de Snoo.

    Joke van der Heide

'Oude bekende' Ronald de Snoo nieuwe voorzitterGBW

WOUDENBERG Annette van der Ham geeft na acht jaar de voorzittershamer van het partijbestuur van Gemeente Belangen Woudenberg over aan Ronald de Snoo. In die acht jaar heeft zij als voorzitter drie lokale verkiezingen begeleid. Voor 2022 vindt zij het tijd voor een nieuwe voorzitter met een frisse blik.

Joke van der Heide

,,Als er één is die het kan, dan is dat Ronald. Hij is van een nieuwe generatie met een eigen netwerk en zal met zijn enthousiasme zorgen voor verjonging binnen de partij", vertelt Annette van der Ham. Zij was dan ook heel blij dat Ronald de Snoo ja zei op haar verzoek. ,,Als je besluit om te stoppen, moet je wel voor vervanging zorgen", geeft zij aan. Zij blijft wel betrokken bij de partij als lid van de PR commissie.

JONGSTE RAADSLID Ronald de Snoo is geen onbekende binnen GBW. Van 2011 tot 2018 zat hij in de raad. ,,Ik had toen de primeur. Met mijn 24 jaar was ik volgens de griffier het jongste raadslid ooit in de geschiedenis van Woudenberg", vertelt hij. In die tijd was hij nog student en studeerde hij HBO Communicatie. Zijn politieke aspiraties begonnen toen hij stageliep bij Nieuwspoort voor het vak PR en mediarelaties. ,,Ik kende Pieter de Kruif via de voetbal en vroeg hem hoe het in de lokale politiek toe ging. Pieter bood aan dat ik mocht meekijken en niet veel later kreeg ik een plekje in de fractie aangeboden, volgde ik een half jaar voor de verkiezingen alle raadsvergaderingen en stond ik op een verkiesbare plaats", aldus De Snoo.

OUDSTE POLITIEKE PARTIJ In die begin tijd dacht hij vanuit GBW door te groeien naar de landelijke politiek. ,,Zo is het niet gegaan, dan had ik ook beter voor een landelijke partij kunnen kiezen", vertelt hij lachend. Dat heeft hij heel bewust niet gedaan. GBW is zijn partij. Een partij met een lange en mooie geschiedenis. ,,Wij zijn de oudste lokale politieke partij van Nederland. Vaak zijn lokale partijen protestpartijen. Wij zijn dat juist niet. Wij zetten ons in voor de leefbaarheid van ons dorp en kijken door ons lokale karakter puur wat goed is voor Woudenberg", vertelt hij bevlogen.

MISSEN De Snoo was blij met het telefoontje van Annette van der Ham. Na twee raadsperioden had hij in 2018 bewust, mede door zijn drukke baan, gekozen om te stoppen. ,,Je hebt dan veel tijd over. Aan de andere kant miste ik de politiek wel. Ineens weet je niet meer wat er speelt.", legt hij uit. Hij heeft dan ook veel zin in zijn nieuwe functie. De timing voor de wisseling van de wacht vindt hij goed. ,,GBW start twee jaar voor de verkiezingen met de voorbereidingen en daar heb je als voorzitter een belangrijke rol in. Het komende jaar zal ik de ledenlijst op orde brengen, starten met de evaluatie van de huidige fractie en op zoek gaan naar kandidaatsraadsleden. Dan kunnen deze een jaar van te voren al meedraaien."

Ronald de Snoo is 33 jaar, getrouwd met Lian, vader van Vik (1 jaar) en werkzaam als contentmarketeer. Zijn fractiegenoten omschrijven hem als bruggenbouwer en verbinder met een enorme dosis energie. In de Algemene ledenvergadering van 4 december werd hij officieel als voorzitter benoemd.