• De jubilarissen worden in het zonnetje gezet.

    Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen

Jubilarissen bij het Reumafonds

WOUDENBERG Het comité Woudenberg van Reumafonds Nederland organiseerde maandag 9 maart weer een avond in het Cultuurhuis om jubilarissen in het zonnetje te zetten. Tegelijkertijd was deze avond de aftrap voor de jaarlijkse collecte die volgende week gepland is en kregen alle collectanten hun collectebus al mee naar huis. Al vaker deed afdeling Woudenberg dit op deze manier.

LEPELTJE Namens Reumafonds Nederland deelde contactpersoon en regiocoördinator Daniela Tesselaar na een klein toespraakje aan iedereen die 5 of 10 jaar collectant was een lepeltje uit. ,,Er zijn wel 100 verschillende reuma-aandoeningen en er zijn steeds meer patiënten. Op dit moment lijden twee miljoen mensen aan een vorm van reuma, maar de verwachting is dat het in de toekomst volksziekte nummer 1 zal worden."

Voor degenen die al ruim 40 jaar collectant zijn had zij een oorkonde, een speldje en een boeket bloemen. Roelie Stuivenberg collecteert al sinds 1981, Jan Morren sinds 1980, Ria Veldhuis sinds 1979 en Alijd Hoekstra sinds 1978.

IRRITANT Tijdens het koffie- en theemoment vertelden collectanten van hun ervaringen. ,,Collecteren is veel werk maar wel heel nuttig.'' ,,Het is irritant als mensen wel thuis zijn maar gewoon niet open doen'', ,,Tegenwoordig zeggen mensen vaak dat ze geen contant geld in huis hebben of dat ze het wel over zullen maken.'' Omdat de collectanten elkaar verder niet kennen zijn deze ontmoetingsavonden erg waardevol. Sommigen lopen niet alleen voor het Reumafonds, maar collecteren ook voor de Hartstichting, het Longfonds, Kinderhulp, Kankerbestrijding of het Rode Kruis. Door de plotselinge richtlijnen vanwege de uitbraak van het coronavirus wordt de collecte tot onbepaalde tijd uitgesteld.