Liveblog: Vluchtelingen blijven tot dinsdag

WOUDENBERG In Woudenberg worden vanaf vandaag (woensdag) 150 vluchtelingen opgevangen. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dinsdag laten weten aan de gemeenten Woudenberg en Leusden, die samen verantwoordelijk zijn voor de crisisnoodopvang. De vluchtelingen worden voor tenminste 72 uur opgevangen in de Grifthal, onderdeel van De Camp. Via dit liveblog houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen.

 

Dinsdag 14.00 uur

Na een geslaagde dag vol activiteiten op maandag zijn de vluchtelingen dinsdagochtend uit Woudenberg vertrokken. De 135 vluchtelingen zijn per bus op weg naar Grou, in de gemeente Leeuwarden. Vrijwilligers en medewerkers van de gemeenten Woudenberg en Leusden zwaaiden hen uit. Met het vertrek komt een einde aan een bijzondere week.

Voor vrijwilligers, professionals en medewerkers van de gemeenten Leusden en Woudenberg die een rol hadden bij de crisisnoodopvang in De Camp wordt volgende week nog een nazorgbijeenkomst georganiseerd. Betrokkenen ontvangen hiervoor een aparte uitnodiging.

Het einde van de crisisnoodopvang houdt tevens in dat de Grifthal weer volledig gereed gemaakt wordt voor het 'gewone' gebruik. Naar verwachting is de hal vanaf donderdag weer beschikbaar, zo meldt de gemeente.

 

Zondag 17.15 uur

De vluchtelingen vullen deze dag allemaal op hun eigen manier in. Zo stonden vandaag kerkbezoek, voetbal bij VV Woudenberg en poppenspel op het programma. Verder woonden zo'n 35 vluchtelingen zaterdagavond het leerlingenconcert van Fidelio bij. Muziek verbroedert, zo blijkt maar weer op zulke momenten.

Wat zich verder op de opvanglocatie voordeed was een incident door een windvlaag. Daardoor zijn enkele hekken en de partytent omgewaaid, maar vluchtelingen en vrijwilligers hebben vereende kracht geholpen tot de buitendienst van de gemeente kwam om alles te herstellen en op te ruimen. De nacht in de sporthal verliep verder rustig, zo meldt de gemeente.

 

Zaterdag 20.30 uur

Voor de vluchtelingen hebben de gemeenten Woudenberg en Leusden een nieuwe hulpvraag gesteld: Op dit moment is dringend behoefte aan weekendtassen die goed afsluitbaar zijn. Inwoners die zo'n tas kunnen missen, worden opgeroepen om die af te geven op het gemeentehuis in Leusden of bij Dorcas Woudenberg aan de Maarsbergseweg. Grote koffers of tassen met wieltjes hebben niet de voorkeur.

 

Zaterdag 10.30 uur

De afgelopen dagen hebben de gemeenten Woudenberg en Leusden dankbaar gebruik gemaakt van gebaren uit de samenleving. Het aanbod van vrijwilligers en organisaties is divers. Zo hebben de gezamenlijke kerken een belangrijke bijdrage geleverd aan het bijeen brengen van de hulpgoederen, waaronder de babybadjes, die gewenst waren. Ook heeft de Lionsclub Scherpenzeel-Woudenberg yoghurt en fruit gesponsord voor de kinderen. Woudenbergse basisschoolkinderen hebben papieren bloemen geknutseld, die gisteren zijn uitgedeeld.

Op de opvanglocatie heeft Dorcas Woudenberg samen met het Rode Kruis ook een 'winkeltje' ingericht. Vluchtelingen kunnen daar onder meer een door vrijwilligers samengesteld toilettasje met diverse artikelen verkrijgen. Bovengenoemde activititeiten zijn slechts een greep van de hulp uit de samenleving.

 

Vrijdag 17.45 uur

De vluchtelingenopvang in Woudenberg is met 72 uur verlengd. Dat heeft burgemeester Titia Cnossen besloten. Dit doet zij op verzoek van het COA. ,,Met de verlenging krijgen de vluchtelingen, ook die donderdagavond pas aankwamen, de rust die zij nodig hebben. De grote bereidheid bij vrijwilligers en medewerkers geven de gemeenten ook het vertrouwen om de benodigde ondersteuning te kunnen blijven bieden die nodig is de komende dagen", zo luidt de verklaring. 

Het besluit betekent dat de vluchtelingen dinsdag in de loop van de dag uit Woudenberg zullen vertrekken. Op welk tijdstip en waar naartoe, is momenteel nog onduidelijk.

 

Vrijdag 12.15 uur

De gemeente is voor de noodopvang met spoed op zoek naar Eritrese tolken, dit omdat de groep die gisteren is aangekomen veel vluchtelingen uit Eritrea bevat. Wie taalondersteuning kan bieden, wordt verzocht zich te melden via vluchtelingen@woudenberg.nl.

 

Donderdag 23.15 uur

De laatste groep met vluchtelingen is vanavond gearriveerd. Opnieuw zitten daar veel gezinnen met kinderen bij. Het gaat om een groep van ongeveer 45 mensen, waarmee vannacht zo'n honderd vluchtelingen zullen slapen in de Grifthal. De bus is laat in de avond gearriveerd. Om half elf was de registratie nog in volle gang. Ook stond er voor de vreemdelingen ook eten klaar. 

Verder laat de gemeente weten dat de hulpvraag goed opgepikt wordt. Er worden veel spullen gebracht bij Dorcas Woudenberg. Inmiddels zijn er al dertien babybadjes gebracht, waar men erg blij mee is. De groep vluchtelingen telt relatief veel jonge kinderen.

 

Donderdag 14.30 uur

Onder de gisteren aangekomen vluchtelingen bevinden zich veel gezinnen, ouders met jonge kinderen. Op dit moment is dringend behoefte aan kinderbedjes, buggy's, kinderstoelen, kinderfietsjes, speelgoed en babybadjes. Daarnaast is er vraag naar schoeisel voor kinderen, dames en heren. Ook sokken zijn welkom. Wie spullen overheeft, wordt opgeroepen om die af te leveren bij Dorcas Woudenberg aan de Maarsebergseweg 25. Medewerkers daar zullen de hulpgoederen uitzoeken en ervoor zorgen dat de spullen bij de opvanglocatie terecht komen. 

Ook worden op dit moment ook nog tolken Farsi-Nederlands gezocht, dit omdat veel vluchtelingen die in Woudenberg verblijven afkomstig zijn uit Afghanistan.

 

Donderdag 10.30 uur

De eerste nacht in de opvang is zonder problemen verlopen. Om 21.30 uur was alles rustig in de slaapzaal. Via het COA heeft de gemeente vernomen dat er in de loop van vandaag nog twee bussen met vluchtelingen naar De Camp rijden. Het tijdstip waarop de bussen in Woudenberg arriveren is nog niet bekend.

Later vandaag volgt op deze site in een apart bericht een uitgebreide update met tekst en uitleg van burgemeester Titia Cnossen.

 

Woensdag 19.30

Rond 19.00 uur zijn beide bussen met vluchtelingen aangekomen bij De Camp. Burgemeester Cnossen heeft hen van harte welkom geheten in Woudenberg. Daarna werd iedereen geregistreerd en werd er een maaltijd geserveerd. De vluchtelingen (circa 60) waren moe van de reis en kunnen na de maaltijd uitrusten. De samenstelling van de groep is op dit moment nog niet bekend.

 

Woensdag 17.00 uur

Het is nog steeds niet duidelijk wanneer de eerste bus met vluchtelingen aan zal komen in Woudenberg. De eerste bus is vertraagd. De informatie vanuit het COA is zeer beperkt, dus ook de gemeente Woudenberg kan hier verder geen informatie over geven. In Budel is overigens het tweede aanmeldcentrum (naast Ter Apel) gesitueerd, waar vluchtelingen zich kunnen melden. Daarnaast is in het Noord-Brabantse dorp ook sprake van noodopvang. De gemeente weet niet of de vluchtelingen die op weg zijn naar Woudenberg afkomstig zijn uit het aanmeldcentrum of de crisisopvang.

 

Woensdag 14.45 uur

Halverwege de middag en begin van de avond arriveren de eerste 60 vluchtelingen bij Sport en Cultureel Centrum De Camp in Woudenberg. Zij komen in twee groepen aan. De samenstelling van de groep is nog niet bekend. Donderdag verwacht de gemeente Woudenberg mogelijk nog een groep vluchtelingen. Deze vluchtelingen verbleven eerder in Budel en verblijven de komende 72 uur in de gemeente Woudenberg. De opvang vindt plaats in de sporthal direct gelegen naast de sportvelden. De Grifthal van De Camp is de afgelopen dagen als opvanglocatie ingericht door vrijwilligers en medewerkers van de gemeenten Woudenberg en Leusden.

 

De activiteiten die plaatsvinden in het Cultureel centrum en in de andere sporthal gaan gewoon door, gebruikers zijn hierover geïnformeerd. De ruimtes waarin de vluchtelingen verblijven en de ruimtes voor de andere gebruikers en sporters van De Camp zijn gescheiden. Dit betekent dat de vluchtelingen uitsluitend toegang hebben tot de Grifthal en de andere gebruikers van De Camp hebben uitsluitend toegang tot de andere sporthal, het sportcafé en het Cultureel Centrum.

 

Dinsdag 21.30 uur

Woensdagochtend tussen 11.00 en 12.00 uur vindt op het gemeentehuis een inloopspreekuur plaats, waar inwoners bij medewerkers van de gemeente rechtstreeks vragen kunnen stellen. Ook woensdagmiddag van 17.00-18.00 uur vindt zo'n inloopspreekuur plaats. Burgemeester Titia Cnossen heeft laat weten dat zij beschikbaar wil zijn tijdens de inloopspreekuren, maar of zij hierbij daadwerkelijk aanwezig is, valt niet te zeggen. Dat hangt morgen ook af van het tijdstip van arriveren van de vluchtelingen.

 

Dinsdag 20.15 uur

Inmiddels zijn de hekken geplaatst die de noodopvang afschermen van de rest van De Camp. Ook de toiletvoorzieningen zijn geplaatst. Binnen in de Grifthal is het eetgedeelte in gereedheid gebracht en de vloer gelegd. De gemeente laat weten dat de bedden naar verwachting morgenochtend arriveren. ,,Dan wordt ook de laatste hand gelegd aan de opvanglocatie en is alles gereed  voor de komst van de vluchtelingen."

Op dit tijdstip is nog steeds niet duidelijk op welk moment de 150 vluchtelingen hun intrek zullen nemen in De Grifthal. Ook de samenstelling en achtergrond van de groep is nog onbekend.

 

Dinsdag 16.45 uur

Buiten op het parkeerterrein voor De Camp staan inmiddels verschillende, witte pagode-tenten opgesteld. Ook staan buiten verschillende toiletgroepen, aangezien het aantal wc's in de Grifthal onvoldoende is.

 

Dinsdag 14.00 uur

Het aantal vrijwilligers dat bezig is met de inrichting van de Grifthal, is gegroeid. Een tweede vrijwilligersploeg is opgeroepen.

 

Dinsdag 12.00 uur

Nadat dinsdagochtend het COA beide gemeenten heeft geïnformeerd, is de eerste vrijwilligersgroep aan de slag gegaan in de Grifthal. De komende uren gaat veel aandacht uit naar de vloer. Op de vloer van de sporthal wordt 'een soort tapijt' neergelegd, zo meldt burgemeester Titia Cnossen.

 

Lees ook het artikel: Vanaf woensdag opvang vluchtelingen in De Camp