• Riet Smal, Ellen Adank, zittend Gerard Hilderink en Peter van Schaik.

  Hannie van de Veen
 • v.l.n.r. Riet Smal, Ellen Adank, zittend Gerard Hilderink en Peter van Schaik

  Hannie van de Veen
 • v.l.n.r. Riet Smal, Ellen Adank, Peter van Schaik en Gerard Hilderink

  Hannie van de Veen
 • Het bestuur v.l.n.r. Riet Smal, Ellen Adank, Peter van Schaik en Gerard Hilderink.

  Hannie van de Veen

'Je moet wel je spontane zelf blijven anders wordt het techniek'

WOUDENBERG Het nieuwe bestuur is al bezig om de Open Atelier Route op 17, 18 en 19 april te organiseren. De inschrijving voor kunstenaars uit Woudenberg, Leusden, Stoutenburg of Achterveld is na 60 deelnemers gesloten. Het nieuwe bestuur moet een locatie voor de overzichtstentoonstelling, sponsoren, deelnemers en een routeboekje regelen en iemand die de expositie 17 april opent.

Aad Gordijn was jarenlang bestuurslid maar verhuisde. Ook bestuursleden Carel Wiggerman en Evelien Kooloos stopten. De OAR bestaat al 20 jaar en zette zich enthousiast en creatief in om de regio kennis te laten maken met kunst. Nu vormen voorzitter Peter van Schaik, penningmeester Gerard Hilderink, secretaris Ellen Adank en Riet Smal (PR en communicatie) het bestuur.

Peter: ,,Na mijn pensioen bij de belastingdienst in 2018 wilde ik actief bestuurder blijven omdat ik goed taken kan coördineren. Ik ben geen kunstenaar, maar mijn vrouw Remke schildert en deed vaker mee aan de OAR. Ook fiets ik en zit ik in de Woudenbergse gemeenteraad voor GBW.''

Gerard was human resource adviseur bij ABNAMRO. Zijn vrije tijd besteedde hij aan sportverenigingen onder het motto 'Voor anderen, met anderen'. Hij ging beeldhouwen bij Joop Geldof en kwam in 2014 via Carel Wiggerman bij de OAR. ,,Mensen maken wat, kijken rond en komen dan tot bloei. Je moet wel je spontane zelf blijven anders wordt het techniek."

Ellen runt organisatiebureau Millipedes en heeft bestuurservaring die ze nu wil inzetten voor de OAR. ,,Ik denk in uitdagingen." Tekenen en schilderen deed ze de laatste 20 jaar serieuzer en ze ging van acryl over op olieverf, volgde opleidingen, werkt graag abstract en maakt ook keramiek. Ze exposeert vaker, ook bij de OAR.

Riet krijgt door haar pensioen bij RCE meer tijd voor haar schilderhobby, RietjeArt, en voor het bestuurswerk bij OAR. In 2019 deed ze voor het eerst mee. Sinds 2010 volgt ze lessen en ontwikkelt haar eigen stijl 'Kunst met een Boodschap': "Kunst is wie we zijn". Ze coacht mensen om gevoelens in kleur vorm te geven. Het bestuur hoopt op hulp van onder andere kunstenaars en sponsoren. Daarom is er op woensdag 22 januari 2020 een deelnemersbijeenkomst in het Cultuurhuis met gastspreker Dirk Hakze.

Op 17 april is de opening en de overzichtstentoonstelling in het Cultuurhuis in Woudenberg. Op 18 april kunnen ateliers bezocht worden van 11.30 tot 17.00 uur en op 19 april van 13.00 tot 17.00 uur. Rietje: ,,Dit is een evenement op een logische plek in het dorp: het Cultuurhuis. In het routeboekje komen naast portretten van kunstenaars ook artikelen zoals van Sjoukje van Krimpen. We zoeken meer ondernemers als sponsor. Dat kan ook in natura of als adverteerder in het routeboekje. Rina Herder maakt daarvoor foto's van nieuwe deelnemers." Evelien Kooloos begeleidt jonge talenten. Zij mogen gratis exposeren en krijgen workshops. Voor het eerst kunnen deelnemers in 2020 een OAR-vlag kopen om beter herkenbaar te zijn.