• De brandweer Woudenberg gaat samenwerken met de EHBO vereniging. (foto uit archief)

    Foto Van Denderen

Hulp bij reanimatie komt in Woudenberg van alle kanten

WOUDENBERG De gemeente Woudenberg gaat samenwerken met de brandweer bij reanimatiegevallen. Dat meldt de gemeente in een persbericht.

Het nieuwe initiatief bleek na een serieuze melding afgelopen maand stand te kunnen houden. Er kwam een reanimatiemelding nabij de Albert Heijn in Woudenberg binnen, die volgens burgemeester Titia Cnossen goed is opgepakt door vrijwilligers en hulpdiensten. ,,Hoe sneller de hulp des te groter de overlevingskans."

De gemeente is sinds 2014 aangesloten op het alarmeringssysteem HartslagNu en is gekoppeld aan het systeem van de Meldkamer Ambulancezorg. Dit alarmsysteem alarmeert vrijwilligers bij reanimatiemeldingen in de omgeving. De brandweer wordt nu dus ook opgeroepen bij zulke calamitieten. De samenwerking is positief opgepakt door de partijen zelf en door de plaatselijke EHBO-vereniging, meldt de gemeente.

Bij een melding van een mogelijke reanimatie worden niet alleen twee ambulances en een brandweerteam op weg gestuurd, ook een groep vrijwilligers wordt direct via een sms of app gealarmeerd. Het beheer van het systeem wordt uitgevoerd door de lokale EHBO-vereniging van Woudenberg. En dat werkt goed: inmiddels hebben zich meer dan honderd mensen met een geldig reanimatiecertificaat aangemeld, aldus de EHBO-vereniging. Bij een melding van een hartstilstand worden, naast de hulpdiensten, ook burgers met een geldig reanimatie-certificaat gealarmeerd.

BRANDWEER De brandweer en EHBO-vereniging beschouwen elkaar niet als concurrenten wat betreft hulpverlening. ,,Het is niet van belang wie het slachtoffer te hulp schiet, als de hulp maar zo snel mogelijk komt", aldus de EHBO-vereniging. Burgemeester Cnossen juicht het particuliere initiatief toe. „Het is altijd positief als burgers initiatief nemen, zeker bij dit soort levensbedreigende situaties."

In Nederland krijgt jaarlijks 1 op de 1.000 inwoners een hartstilstand. Van die slachtoffers worden er ongeveer 10.000 gereanimeerd. Dat zijn gemiddeld 200 reanimaties per week. De meeste reanimaties gebeuren thuis. HartslagNu in Woudenberg zoekt meer getrainde vrijwilligers en de beschikbaarheid van AED (Automatische Externe Defibrillator) apparaten, die het hartritme kunnen herstellen. Bedrijven en particulieren kunnen contact opnemen via ehbowoudenberg@live.nl of tel. 06-11151717.