Cnossen: 'Meeste vluchtelingen toe aan rust'

WOUDENBERG ,,Op het moment dat de eerste bussen arriveerden en de vluchtelingen uitstapten, wist ik dat het goed is wat we doen. Vooral als je dan kinderen ziet; dat kwam bij mij wel even binnen." Dat meldt burgemeester Titia Cnossen over de crisisnoodopvang die momenteel in de Grifthal plaatsvindt. Momenteel bieden de gemeenten Woudenberg en Leusden onderdak aan zo'n zestig vluchtelingen, die met name afkomstig zijn uit Afghanistan. In de loop van donderdag zullen nog eens negentig mensen tijdelijkondergebracht worden in Woudenberg.

 

Edward Doelman

 

Volgens Cnossen zijn er veel gezinnen met kinderen onder de vluchtelingen. ,,Woensdagavond stapten ze uit de bus. Direct wilden de kinderen naar de wc toe. Dat vond ik eigenlijk wel mooi. Ook al is hun achtergrond natuurlijk anders, het gedrag van kinderen is universeel. Er is geen verschil tussen ons westerlingen en deze groep mensen." Na aankomst werden de vluchtelingen welkom geheten door Cnossen. Vervolgens werden hun namen geregistreerd en nuttigden zij de warme maaltijd die klaarstond. ,,De vermoeidheid van de reis was duidelijk zichtbaar. De meeste vluchtelingen zijn echt toe aan rust. Ik ben blij dat wij voor een tijdelijk heenkomen zorg mogen dragen."

 

FARSI IN PLAATS VAN ARABISCH Het gros van de eerste groep is gevlucht uit Afghanistan. ,,We hadden de opvanglocatie eigenlijk ingericht op mensen uit Syrië. De basisregels die we hanteren hadden we bijvoorbeeld opgehangen in het Arabisch", legt Cnossen uit. De groep vluchtelingen die gisteren uitstapte, spreekt echter Farsi. ,,Dat was even omschakelen, maar met dank aan de tolken hebben we duidelijk kunnen maken dat wij hen ook een warm welkom bieden." Wel is de gemeente momenteel nog op zoek naar tolken Nederlands-Farsi.

 

De aankomst en de eerste nacht verliep zonder problemen. Om 21.30 uur was het stil in het slaapgedeelte. ,,Zelf heb ik niet onderling gesproken met vluchtelingen, dat laat ik over aan vrijwilligers en tolken. Ik denk ook niet dat de vluchtelingen daar gezien hun reis op zaten te wachten. Het gaat er mij om dat we voorzien in hun basisbehoeften." Die waren uitstekend voor elkaar, meent Cnossen. Zij zag onder meer dat huisarts Nelleke Gravesteijn direct beschikbaar was. ,,De GGD-artsen waren er gisterenavond nog niet, vandaag wel. Dan is het goed om te zien dat daar lokaal ook een oplossing voorhanden is, samen met de artsen van het Rode Kruis, die wel aanwezig waren."

 

HULPGOEDEREN Gezien de samenstelling van de groep vluchtelingen heeft de gemeente inmiddels mensen opgeroepen om schoeisel, sokken en speelgoed beschikbaar te stellen. Ook aan kinderbedjes, buggy's, kinderstoelen, kinderfietsjes en babybadjes is dringend behoefte. Spullen afgeven kan bij Dorcas Woudenberg, waar de hulpgoederen worden uitgezocht. Medewerkers zorgen dat de goederen vervolgens op de opvanglocatie terecht komen. ,,Gezien de samenstelling van de groep is het goed denkbaar dat we morgen een kinderactiviteit gaan organiseren. Daarover zullen we in overleg treden met de groep vluchtelingen. Zij hebben daar het laatste woord in."

 

Vermoedelijk zal morgen ook eventuele verlenging van de crisisnoodopvang met maximaal 72 uur aan de orde komen. ,,Gezien de ervaringen in andere gemeenten is de kans groot dat die vraag op tafel komt", bevestigt Cnossen, die daar verder niet over wil uitweiden. ,,Eerst moet een officieel verzoek van het COA komen." Wel benadrukt zij dat een eventueel besluit hierover in samenspraak gaat met Annemieke Vermeulen, burgemeester van Leusden. ,,We maken de opvang als gezamenlijke gemeenten mogelijk. Hoewel ik officieel het laatste woord heb, trekken we in zoveel mogelijk zaken samen op", stelt Cnossen. Collega Vermeulen bezocht vanmorgen ook de opvanglocatie.

 

IN HET DUISTER Bovendien worden vanmiddag of vanavond nog eens negentig vluchtelingen verwacht. Ook over de samenstelling en achtergrond van deze groepen tast de gemeente net als gisteren in het duister. Cnossen ziet het uitblijven van informatie van het COA als een gegeven. ,,Als de mensen uit de bussen komen, gaan onze teams aan de slag. We zijn voorbereid en zorgen voor een warme ontvangst. Dat de informatie vanuit het COA pover blijft, is wellicht ook een indicatie van de grootte van het probleem en het nut van wat we in Woudenberg doen."