• Gerjanne van de Waerdt
  • Gerjanne van de Waerdt

Brandweerpost Woudenberg zoekt vrijwilligers

WOUDENBERG De brandweerpost Woudenberg is hard op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Al enkele jaren zijn er maar weinig nieuwe aanmeldingen en daardoor wordt het moeilijker om genoeg mensen paraat te hebben bij een oproep. Drie Woudenbergse brandweervrijwilligers willen het tij keren en vertellen daarom wat het brandweerwerk voor hen betekent.

 

Door Gerjanne van de Waerdt

Willem-Jan de Bart, Peter de Kok en Karin Weinberg zijn respectievelijk 6, 8 en 20 jaar actief als vrijwilliger bij brandweer Woudenberg. En alle drie hebben ze er geen moment spijt van gehad. ,,We krijgen veel waardering van mensen die we hebben geholpen. Geregeld krijgen we kaarten of zelfs een taart opgestuurd als bedankje", zegt Peter. ,,Je maakt natuurlijk wel heftige dingen mee", geeft Willem-Jan aan, ,,maar je kunt altijd terugvallen op je collega's." Karin knikt instemmend. ,,We zijn net één grote familie."

 

MOEITE De Woudenbergse brandweer heeft volgens postcommandant René Mulder moeite met het vinden van nieuwe vrijwilligers. ,,Er zitten tegenwoordig meerdere mensen boven de vijftig jaar in het korps. Als zij straks stoppen, hebben we opvolgers nodig. We hebben echter moeite met het vinden van mensen tussen de 18 en 40 die zich willen aanmelden.'' Karin geeft daarvoor een verklaring: ,,Veel mensen werken tegenwoordig buiten het dorp. Daarbij zijn werkgevers ook terughoudend, omdat de werknemer bij een oproep weg moet. Dat komt niet altijd gelegen." Peter weerlegt die mogelijke zorgen. ,,Toch is het wel een verrijking. Bij de brandweer krijg je allerlei trainingen voor EHBO en bijvoorbeeld het gebruik van de AED. Werknemers hebben dan wel meteen iemand in de buurt met een toegevoegde waarde."

 

Vrijwilliger zijn betekent ook dat je moet kunnen schakelen, vertelt Karin. ,,Het boodschappenkarretje moet je laten voor wat het is als er een oproep komt." Dat vraagt wat organisatie in de thuissituatie: ,,Als ik oproepbaar ben, regel ik altijd een back-up", geeft Peter aan.

Over één ding zijn ze het sowieso helemaal met elkaar eens: het brandweerwerk geeft heel veel voldoening. ,,Ook als je een heftige situatie meemaakt, kun je een voldaan gevoel hebben, omdat je er alles aan hebt gedaan om de mensen te helpen en de schade te beperken. Brandweerwerk doet er zeker toe."

 

IEDERS KWALITEITEN Het korps Woudenberg is heel hecht. Dat komt mede doordat alles draait om samenwerking, vertelt bevelvoerder Peter. ,,Ik vind ik het belangrijk dat ieders kwaliteiten worden benut. Een hovenier, zoals Willem-Jan, weet precies hoe een boom het beste omgezaagd kan worden, terwijl een ander bijvoorbeeld heel goed een slachtoffer gerust kan stellen." De hovenier is het daar helemaal mee eens. ,,Bij de brandweer ontmoet je mensen met allemaal een andere achtergrond en opleiding. Veel mensen die ik hier heb leren kennen, zou ik buiten de brandweer om misschien niet eens zijn tegengekomen.".

 Volgens Karin is het werk voor vrouwen niet anders dan voor mannen. ,,We doen precies hetzelfde. Soms is het wel zwaar, maar nooit té zwaar. Daarbij leer je erg veel. Eigen veiligheid staat altijd centraal en voor moeilijke onderdelen word je uitgebreid getraind." Postcommandant Mulder voegt toe dat vrouwen een waardevolle aanvulling zijn. ,,Vrouwen zijn in sommige opzichten juist sterker, ze kunnen bijvoorbeeld erg goed mensen geruststellen. In het werk maken we geen enkel verschil tussen mannen en vrouwen."

 

WONEN IN WOUDENBERG Wat heb je nodig om vrijwilliger te worden? ,,Naast een goede conditie is wonen in Woudenberg wel een vereiste", zegt René. ,,Daarbij hebben we een voorkeur voor mensen die werken in omgeving Woudenberg, maar als je in ploegendienst werkt is het ook te combineren. Niemand hoeft 24 uur per dag beschikbaar te zijn." Het belangrijkste aspect van de brandweer is volgens Peter teamwork. ,,Je moet goed in een team kunnen functioneren. Alle technische dingen leer je vanzelf tijdens de trainingen en de wekelijkse oefenavond."

OEFENAVOND Elke dinsdagavond is er een oefenavond waarbij afwisselend de theorie en de praktijk aan bod komen. Op dinsdagavond 5 april is er van 19.30 tot 21.00 uur de mogelijkheid om mee te kijken met een oefening op de kazerne aan de Europaweg 4. Voor meer informatie en aanmeldingen kunnen belangstellenden mailen naar r.mulder2@vru.nl of bellen naar 088-8783907.