• Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Anneke Robbertsen

´Lot uit de loterij, op het water´: Stem op woonschip Robbedoes

WOUDENBERG Voor Wim en Anneke Robbertsen, eigenaren van het door hen zelf ontworpen en ingerichte woonschip Robbedoes, is 12 mei een spannende dag: dan wordt in Amsterdam te midden van pers, architecten/bouwers en genodigden de winnaar bekend van de landelijke verkiezing 'Woonboot van het jaar'.

Hun woonschip is één van de 3 genomineerden. (stemmen kan via http://woonbootvanhetjaar.nl/).

Hannie Lamberink

Na een 9 maanden lange verbouwing hebben ze hun woonschip hiervoor opgegeven. De vakjury heeft 6 deelnemers bezocht waaronder Robbedoes. Kritisch keken ze naar ontwerp, techniek, duurzaamheid, vakmanschap, materiaalgebruik en of de boot nog kan varen. De andere door VLOT-magazine genomineerden zijn woonschip B18 uit Amsterdam en woonark Dolfijn uit Vinkeveen.

OP DE EKRIS Het is bijzonder hoe twee op de Ekris geboren en getogen Woudenbergers op een woonboot in Amersfoort terecht kwamen. Ze ontmoetten elkaar al jong op een feest in de Heijhorst. Anneke droomde van wonen aan het water en Wim van zwerven en avontuur. Na de Stationsweg, Nico Bergsteijnweg en hun zelfontworpen huis aan de van Steenbergenlaan is dit nu uitgekomen: ,,In september 2013 ontstond op een bankje bij de Eem het idee om die droom te gaan verwezenlijken onder het motto 'Dromen, Durven en Doen'. Onze kinderen waren het huis uit. Van een huis aan het water veranderde ons plan in wonen óp het water. De voorbereidingen en het zoeken naar een ligplaats en een geschikt schip vergden twee jaar. Via een Facebookpagina bracht ik onze kennissen en familie op de hoogte. We vonden een 55m lang schip, verkochten snel ons huis, kochten een ligplaats en woonden in een woonunit op de kade, regelden vergunningen, ontwierpen een woonschip, verdiepten ons in regelgeving en scheepsconstructies en zochten scheepswerven voor alle klussen die gingen volgen."

21 METER INGEKORT Op één van de laatste vrachtvaarten van hun schip, met veevoer vanuit de Waalhaven in Rotterdam, zijn Wim en Anneke meegevaren. In december 2015 startte de verbouwing met het doormidden zagen van het schip in Arnhem. Er moest 21 meter tussenuit, want de ligplaats was maar 34 meter. Het restant werd een drijvende container. Twee stukken zijn terug te zien in de woonkamer. Er kwamen ramen in het ruim. In Amsterdam gebeurde het timmerwerk. In Dordrecht werd het schip aan de buitenkant gezandstraald. In augustus 2016 vaarden ze naar Amersfoort, waarbij mensen zich verbaasden: ,,Gaan jullie op een industrieterrein wonen?"

BERTHA Met hulp van kennissen en familie deden Wim en Anneke bijna alles zelf. Ze gebruikten veel oude materialen en spullen die waren achtergelaten op de kade of in de oude sleepboot Bertha uit, 1929 die bij de ligplaats hoorde: lampen, vloerkleed, roeispaan, houten loopplank, gereedschap, kisten, enz. Verder kwamen er spullen uit de kringloop, allerlei winkels en van Marktplaats.

,,Ik ontdekte dat ik best creatief ben, maar het is altijd afwachten of het klopt wat ik in mijn hoofd heb. Een originele inrichting hoeft niet duur te zijn!" De woon -, bad- en slaapkamer zijn onderin het schip en boven bij de entree is de woonkeuken. In de roef is een gastenverblijf met 2 slaapkamers in jaren '60 stijl.

REPORTAGES Het klussen moest naast hun werk bij woningcorporatie Vallei Wonen en een windmolenfabrikant gebeuren. Wim moest zijn vaarbewijs Groot Motorschip halen en er is een technisch Certificaat van Onderzoek dat aantoont dat het schip aan alle eisen voldoet. Het koppel vindt het leuk dat woonbladen, websites, bedrijven en TV programma's nu reportages komen maken (https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/fragmenten/woonschip).

Kort geleden zijn de verplichte ENI-nummers, de thuishaven en de naam met grote letters voor-en achterop het schip aangebracht en is de ijzeren vuilwatertank voor onderweg gecoat. Anneke: ,,We hebben een lot uit de loterij. We wonen nog altijd dicht bij onze familie in Woudenberg maar genieten elke dag van deze wereld op het water met het prachtige uitzicht, de rust en de vrijheid terwijl we vlak bij het centrum van Amersfoort zitten. Als we zin hebben om te varen kunnen we in 15 minuten vertrekken!"